8

Peura Kaisa

28.03.2024 14:00

Kotikunta:  Ilomantsi

Ikä: 25

Koulutus ja/tai ammatti: Agrologi (AMK)/ maidontuottaja        

Tilan tuotantosuunta: Maidontuotanto            

Atrialainen tuottaja vuodesta: 2020

Muut/aiemmat luottamustoimet: 
Jalasjärven maaseutunuorten sihteeri
MTK-Ilomantsi sihteeri 2021-
Pohjois-Karjalan maaseutunuorten valiokunnan jäsen 2024-                 

Mitkä ovat mielestäsi Atrian ja osuuskuntien muodostaman arvoketjun vahvuuksia? Ajattelen, että Atrian ja osuuskuntien vahvuus arvoketjussa on, että siinä olevat asiat pystytään lunastamaan pääsääntöisesti. Koen, että Atria on onnistunut välittämään kuluttajille ja asiakkailleen kuvan, että heistä ollaan kiinnostuneita, heille tuotetaan laatua ja sitä pyritään tekemään kokoajan kestävämmin. Arvoketjussa olevat asiat ovat sellaisia joiden takana meidän kaikkien on hyvä seistä.      

Mitä asioita kehittäisit Atrian alkutuotannossa? Maidontuottajan näkökulmasta erityisesti välitysvasikka-liikenteen kohdalla on kehittämisen paikka. Jumittunut vasikkaliikenne ja tilalla odottavat vasikat kasvattavat jokainen päivä ylimääräisiä kustannuksia eikä lopulta vasikasta saatava välityshinta riitä korvaamaan odottelusta aiheutuneita kustannuksia. Tilanne vaatisi jonkinlaista järjestelyä/suunnittelua vasikkaliikenteen jouhevoittamiseksi. Ratkaisun pitää kuitenkin ottaa huomioon koko ketjun ternistä teuraaksi asti, jotta ongelma ei siirry vain kasvatusvaiheesta toiselle.                    

Mitä tekijöitä pidät omistajana tärkeänä, kun arvioit osuuskunnan ja Atrian suoriutumista? Tärkeintä on mielestäni toiminnan avoimuus ja läpinäkyvyys.                      

Osuuskunnan strategiakausi on päättymässä vuoden 2025 lopussa. Millaisia toimintaympäristössä tapahtuneita muutoksia tulee mielestäsi huomioida, kun osuuskunnalle laaditaan uutta strategiaa seuraavan edustajiston toimikauden aikana? Mielestäni tulee huomioida alkutuotannon kohonneet kustannukset, kuluttajien ostovoiman heikentyminen ja se miten vastataan esimerkiksi (naudan)lihan kulutuksen laskuun. Tämä lihan kulutuksen lasku näkyy mielestäni jo nautapuolella juurikin siinä, että liha ei liiku markkinoille -> eläimet liikkuvat hitaasti.

Millaiset edellytykset osuuskunnan jäsenillä on menestyä lihantuotannossa? Tähän minä en osaa enempää ottaa kantaa, koska tilamme päätuotantosuunta on maidontuotanto.                  
Miksi olet ehdokkaana edustajiston vaaleissa? Olen nuori maidontuottaja ja minua kiinnostaa tutustua lisää Lihakunnan toimintaan. Sen lisäksi lapsuuden perheessäni on pitkä ja vahva Atrialainen (Itikkalainen) tausta joka vaikuttaa kiinnostukseeni.