27

Hakkarainen Heidi

28.03.2024 14:35

Kotikunta: Toivakka     

Ikä: 48

Koulutus ja/tai ammatti: Maatalousyrittäjä, Agrologi      

Tilan tuotantosuunta: Maidontuotanto, omien lihahiehojen kasvatus            

Atrialainen tuottaja vuodesta: 2014

Muut/aiemmat luottamustoimet: Toivakan kunnanhallituksen puheenjohtaja, Mustankorkea Oy hallituksen jäsen, ProAgria Keskusten Liiton maitotilavaliokunta varapuheenjohtaja, Keski-Suomen Maitotilayhdistys/ProAgria Keski-Suomen maitotilavaliokunta johtokunnan jäsen                  

Mitkä ovat mielestäsi Atrian ja osuuskuntien muodostaman arvoketjun vahvuuksia? Alkutuotanto on keskeisessä roolissa määriteltäessä arvoketjun vahvuuksia; Eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen ja terveyden kehittäminen sekä avoin jäljitettävä tuotantoketju. Todistetusti puhdas ja vastuullisesti tuotettu liha. Unohtamatta Atrian ja osuuskuntien määrätietoista, jatkuvaa kehittämistä sekä rohkeutta investoida vaikeinakin aikoina.      

Mitä asioita kehittäisit Atrian alkutuotannossa? On huolehdittava perhetilojen kilpailukyvystä, alkutuottajien menestyminen ja hyvinvointi on tae niin osuuskuntien kuin koko Atrian menestymiselle. Meidän on jatkossakin huolehdittava eläinten hyvinvoinnista ja terveyden kehittämisestä sekä kyettävä lisäämään antibioottivapaata lihan tuotantoa. Atria-konsernin tavoitteena on hiilineutraali ruokaketju, joten uusiutuvan energian hyödyntämisestä, maaperän kasvukunnosta sekä hiilensidonnan kehittämisestä on huolehdittava.                    

Mitä tekijöitä pidät omistajana tärkeänä, kun arvioit osuuskunnan ja Atrian suoriutumista? Omistajana tärkeinä tekijöinä pidän kilpailukykyisiä tilityshintoja eläimistä, sujuvaa ja eläintautiturvallista eläinliikennettä niin välitysvasikoiden kuin teuraidenkin osalta.                      

Osuuskunnan strategiakausi on päättymässä vuoden 2025 lopussa. Millaisia toimintaympäristössä tapahtuneita muutoksia tulee mielestäsi huomioida, kun osuuskunnalle laaditaan uutta strategiaa seuraavan edustajiston toimikauden aikana? Venäjän sota Ukrainassa havahdutti meidät talouden epävarmuuteen, inflaatioon eli hintojen laaja-alaiseen nousuun. Meidän on myös huomioitava kansallinen huoltovarmuus sekä huolehdittava ruuan omavaraisuusasteesta. Kuluttajien vastuullisuusvaatimukset tulevat haastamaan meitä jatkossakin sekä digitalisaatio ja verkkokaupan mahdollisuudet.

Millaiset edellytykset osuuskunnan jäsenillä on menestyä lihantuotannossa? Edellytykset menestyä osuuskunnan jäsenillä ovat hyvät, kunhan huolehdimme yrittäjien toimeentulosta, maatalousyrityksemme hyvästä tuloksesta. Huomioimme toiminnassamme riskit ja resurssit. Unohtamatta tärkeintä, ihmisten hyvinvointia. Osaava ja motivoitunut yrittäjä jaksaa ja kykenee huolehtimaan niin perheestään, yrityksestään kuin eläimistään. Kun yrittäjä voi hyvin, niin eläin voi hyvin, se myös tuottaa hyvin.                    

Miksi olet ehdokkaana edustajiston vaaleissa? Edustajiston jäsenenä on mahdollisuus vaikuttaa valtakunnallisesti kotimaisen lihaketjun tulevaisuuteen sekä huolehtia, että tuottajan ääni tulee kuulluksi atrialaisessa yritysperheessä. Olen luonteeltani ulospäin suuntautunut, positiivisesti virittäytynyt sovittelija, vaikka omaakin tahtoa löytyy. Uskallan tarttua vaikeisiinkin asioihin ja pyrin viemään ne loppuun saakka. Yhteisten asioiden hoitaminen on minulle tuttua erinäisten luottamustehtävien kautta. 19 vuotta maatalousyrittäjänä on opettanut elämän realiteetit.