Skip Navigation LinksStartsida » AtriaSvin » Utfodring och Foder

Utfodring och foder 


 

 

A-Foder betjänar producenterna av smågrisar och svinkött i alla ärenden som gäller foder, det må sedan vara fråga om foderköp eller planering av utfodringen. De allfoder, koncentrat och kompletteringsfoder som behövs för svinens utfodring tillverkar vi i vår egen foderfabrik i Koskenkorva.

Det foder som ska matas åt svinen intar en avgörande ställning för att hela produktionen ska lyckas. Utfodringen av svinen grundar sig långt på spannmål - svinfodret består ju till 75-85 % av spannmål. Därför är det viktigt för svingården att satsa på spannmålskvaliteten, det må sedan vara fråga om odlingen av egen spannmål,  köpt spannmål eller om spannmål som en del av fullfodret. Förutom den energi som erhålls av spannmålen behöver svinet åtminstone protein- och mineral-, spårämnes-, vitamin- och aminosyrakompletteringar

För dem som valt utfodring med fullfodret A-Täysrehu levereras foderpaketet som högklassigt fullfoder okomplicerat från fabriken till gårdssilon. A-Foder levererar det behövliga kompletteringsfodret för utfodring med koncentratet A-Tiiviste i form av koncentrat eller halvkoncentrat samt om så önskas, även spannmålen.

Utfodringen med A-Mix består av flera foderkomponenter som ska blandas på gården. För utfodring med A-Mix behöver man utöver spannmål proteinfoder - vanligast Tähkä OVR eller sojakross - och lämpligt A-Mix -kompletteringsfoder. I sin flexibilitet är utfodring med A-Mix i en klass för sig. För fodret kan foderkomponenter av många slag användas, t.ex. vassla, bondböna eller ärter.

Planeringen av utfodringen och foderrådgivningen är en väsentlig del av A-Foders verksamhet. Utfodringsplanerna och utfodringsrådgivningen som görs upp av våra experter tillsammans med producenten utgör en fast del av foderhandeln.