Skip Navigation LinksEtusivu » AtriaSika » Terveisiä sikalasta » Hantulan possut laadukkaalla kotoisella viljalla tonnarikerhoon

Hantulan possut laadukkaalla kotoisella viljalla tonnarikerhoon 

Jussi ja Outi Hantula pyörittävät 600 paikan lihasikalaa Seinäjoen kaupungin kupeessa. Jussi ja Outi kasvattivat lihasikoja vuoden 2016 aikana sellaisilla kasvatustuloksilla että heidät liitettiin kunniakkaaseen ”tonnarikerhoon”. Tulokset eivät synny tyhjästä, vaan ne saavutetaan tinkimättömällä työllä ja tarkkuudella.

Sikala on rakennettu vuonna 1961 ja se onkin vanhimpia Atria-ketjussa käytössä olevia sikaloita. Alkujaan sikala on ollut kantakoesikalana, jonka Itikka rakennutti. Hantuloiden omistuksen sikala siirtyi 80- ja 90-luvun taitteessa, josta saakka niiden seinien sisällä on kasvatettu lihasikoja. Sikalaa on päivitetty mm. liemiruokkijalla 90-luvun alussa. Lamput vaihtuivat led-valaisimiin viime talvena ja tänä keväänä sikalaan uusittiin ilmastointilaitteet, jotka Rönnqvistin Christer kävi säätämässä. Jussi pitää Christerin osaamista hyvin tärkeänä. Tällä hetkellä sikala on siisti ja karsinat pysyy puhtaana.

Siat kasvatetaan kahdessa 300 sian osastossa, jotka täytetään viikon tai kahden aikana. Sikalassa käydessä huomio kiinnittyy siihen, että iästään huolimatta se on viimeisen päälle kunnossa ja aina pesty huolellisesti lattiasta kattoon ennen uusien porsaiden tuloa. Rakennus on kokonaisuudessaan puurakenteinen ja hyvinkin alkuperäisessä kunnossa. Viime vuosien aikana karsinoiden seinät on vaihdettu muovilankkuihin tai vanhat seinät päällystetty muovilevyillä. Tämä osoittaa, että puurakentaminen sopii myös sikaloihin. 

Lihasiat ruokitaan kotoisen ohran lisäksi A-Rehun OVR:lla, heralla ja A-Mix Pro-täydennyksellä. Jussi on aina kiinnittänyt paljon huomiota sialle syötettävän viljan laatuun. Ohrat kasvatetaan lähialueen pelloilla tarkkaa lannoitus- ja kasvinsuojeluohjelmaa noudattaen. "Sika on laarista kotoosin ja syötettävän viljan laatuun on aina panostettava!", toteaa Jussi.

Laadukas ohrasato on suurelta osin kiinni pellon kasvukunnosta. Erityisen tärkeänä hyvän viljasadon takeena Jussi pitää hyvää pellon vesitaloutta ja riittävän korkeaa pH-tasoa, jota ylläpidetään säännöllisillä kalkituksilla. Kasvukauden aikana Jussi täydentää viljojen lannoitusta hivenaine- ja typpiruiskutuksilla. Myös kasvunsääde- ja tautiruiskutukset ovat välttämättömiä saadakseen hyvä sato. Jussin ohrissa tyypilliseen tapaan on erittäin hyvä valkuaistasot verrattuna maakunnan keskiarvoihin ja lisäksi hehtaarisadot ovat hyviä. Kasvukauden aikaiset ruiskutuslannoitukset ovat osoittautuneet taloudellisesti kannattaviksi satsaukseksi. "Siihen pitää pyrkiä että peltoon laitetaan yhtä paljon ravinteita mitä sieltä sadon mukana otetaan", Jussi toteaa lopuksi.

Pasi Pohjois-Koivisto
Hankintapäällikkö