Skip Navigation LinksEtusivu » AtriaSika » Terveisiä sikalasta » Avaimet tuloksiin - rutiineilla kolmikymppisten kerhoon

Avaimet tuloksiin - rutiineilla kolmikymppisten kerhoon Helmikuun Liha-Akatemiassa palkittiin porsastuotantotiloja, joiden vieroitettujen porsaiden vuosituotos oli noussut yli 30:een. Palkittujen tilojen joukosta löytyvät myös Mannilat Jalasjärveltä. Manniloiden tilalla porsaita on tuotettu jo 60-luvulta asti. ”Tälle paikalle tilan ovat rakentaneet vanhempani”, kertoo Raimo Mannila. Ja jatkaa: ”Vanha talo oli viitisen kilometriä kauempana, mutta se paloi. Uusi paikka valittiin paremman sijainnin vuoksi”. Intoa tuotantoon löytyi jo silloin, sillä sikala valmistui pian asuinrakennuksen jälkeen.  

Nykyinen isäntäpari, Raimo ja Mervi, ovat hallinnoineet Hiirenkorvan tilaa v.-91 alkaen. Tällä hetkellä mukana toiminnassa ovat myös pojat Sami ja Vesa. Sikalaa ja muita rakennuksia on peruskorjattu ja laajennettu vuosien saatossa. Emakkopaikkoja löytyy nyt 80. Sikatalouden ja viljelyn lisäksi harjoitetaan urakointia.

Pitkäjänteisyydellä tuloksiin
Tila on ollut 70-luvulla jalostussikala. Sieltä lienee juuret uudistustavan valinnalle. Mannilat ovat valinneet Topigs-Norsvin itseuudistus linjan. Emakot porsivat 2 viikon viikkokierrossa. Porsimisia ei käynnistetä. ”Käynnistettäessä kaikki porsaat eivät ole valmiita tähän maailmaan”, toteaa Mervi. Synnytysapua annetaan tarvittaessa. Lähes joka ryhmällä on käytössä 1-2 apuemakkoa. ”Ilman imettäjäemakoita ei olisi mahdollista päästä näin hyvin tuloksiin”, toteavat Mannilat kuin yhdestä suusta. Emakoiden kuntoluokitusta ei rutiininomaisesti tehdä. Laihtuminen ei ole ollut ongelma. Erittäin suuri tekijä tulokseen on emakoiden erinomainen tiinehtyvyys. Ajoittain porsimisprosentti ollut jopa 100. Se on Raimon käsialaa. Muuten sikalatöitä tehdään yhdessä.

Rehustuksessa ei kikkailla
Rehustuksen suhteen noudatetaan perinteisiä konsteja. Kaikilla ikäryhmillä on käytössä kuivarehu. Porsailla komponentti- ja emakoilla perinteinen vilja-tiivisteseos. ”Tiivisteen laadulla on suuri merkitys”, sanoo Mervi. Kuivaruokintajärjestelmä on perinteinen ketjuruokkija, joka jakaa sikalaan kahta seosta. Seokset on nykyään optimoitu imettävien ja tiineiden emakoiden ravintotarpeiden mukaan. Seokset perustuvat omaan viljaan ja ne täydennetään A-Rehun tiivisteillä ja A-Mixeillä. Välikasvatukseen menee sama ruokkijalinja (sama rehu) kuin imettäville emakoille. Lihasikalaan vastaavasti sama linja tiineiden emakoiden kanssa. Koneen jakama seos koostuu viljasta, tiivisteestä ja pienestä määrästä hernettä.

Näiden tiineiden ja imettävien emakoiden seosten lisäksi jaetaan välikasvatusporsaille ja lihasikavaiheen alkuvaiheessa kolmatta rehua käsin. Tämän rehun sekoittaa myllyauto erilliseen siiloon. Rehu tehdään viljoista, soijarouheesta ja A-Mixistä ja se on optimoitu vieroitettujen porsaiden ravintotarpeiden mukaan. Imeville ja juuri vieroitetuille porsaille jaetaan porsaiden iästä riippuen muutamaa säkkirehua; A-Rehu jogurttia, A-Milkiwean rehuja sekä A-Ponteva Starttia.Hyvä yhteistyö motivoi

Kysyttäessä avaimia näin hyviin tuloksiin, Mannilat nostavat esille muutaman tärkeän perusseikan: tiineytyksen onnistuminen, suunnitelmallinen uudistaminen, apuemakot ja rehuhygienia. Motivaatiota työhön tuo porsaiden menekki ja yhteistyö verkostolihasikalan kanssa. Mannilat porsaat matkaavat parin kilometrin päässä sijaitsevaan Vuorelan tilalle. Kiitosta saa myös AtriaSian neuvonta.

Mitä seuraavaksi?
”Aina löytyy parannettavaa”, sanoo Vesa. ”Lähitulevaisuudessa paneudutaan kuolleena syntyneiden määrään rehustuksen kautta”. ”Myös kustannustehokkuuteen kiinnitetään huomiota enemmän”, lisää Sami. Ammattitaitoa pidetään yllä seuraamalla alan lehtiä ja julkaisuja netissä. Myös kollegoiden vertaistuki ja erilaiset koulutuspäivät tuovat aina uutta ja lisämotivaatiota tekemiseen. Yhtä oikeaa tapaa tekemiseen ei ole.

Syksyn puinnit ovat alkamassa. Samoin Samin ja Vesan opinnot jatkuvat. Vesalla on tähtäimessä AMK agrologin tutkinto ja Samilla maisteriopinnot Viikissä. Tila työllistää oman väen lisäksi ympärivuotisesti yhden henkilön. Lisäksi kesäisin urakointihommissa on vuodesta riippuen sesonkityöntekijöitä. Tulevaisuudessa pojat ottavat isännyyden. Tavoitteena on tilakokonaisuus, jossa riittää työtä ja elantoa molemmille sekä myös palkkaväelle. Suunnitelmat tehdään avoimin mielin, laskinta apuna käyttäen.

Sari Eskelä
Asiakkuusvastaava