Skip Navigation LinksEtusivu » AtriaSika » Ajankohtaista » Afrikkalaisen sikaruton uhka kasvaa

Virossa useita uusia havaintoja afrikkalaisesta sikarutosta 

Päivitys 8.9.2015: Pidä sikarutto poissa! Muistilista sikalassa työskenteleville! (Ohje ETT:n sivuilla).

Päivitys 17.8. Viron ASF-tilanne muuttumassa hallitsemattomaksi (tiedote ETT:n sivuilla)

Päivitys 5.8.2015: Heinäkuun lopussa Virossa  on todettu runsaasti lisää ASF-tapauksia

Tapauksia on ollut sekä pienissä takapihasikaloissa että muutamalla kaupallisella tilalla, ja myös uusia villisikatapauksia on ilmennyt runsaasti. Tapauksia sikaloissa on todettu Valgan ja Viljandin alueiden lisäksi myös Tartumaan ja Järvamaan alueilla. Ajankohtaista tietoa Viron tilanteesta löytyy maailman eläintautijärjestön OIE:n sivuilta.

 
OIE:n kartta sikaruttohavainnoista Virossa. Vihreät ovat havaintoja villisioissa, punaiset havaintoja tuotantosikaloista.

Päivitys 27.5.2015: Tästä linkistä löytyy tuore Afrikkalaisen sikaruton yleisesite. Informaatiota sikarutosta ruotsiksi, venäjäksi ja englanniksi löytyy tämän sivun alalaidasta.

Merkittävimmät tartuntariskit liittyvät sikojen ja sioista saatavien tuotteiden maahantuontiin riskialueilta. Erityisen vaarallista on metsästetyistä luonnonvaraisista villisioista peräisin olevat tuotteet. Sikarutolla saastunut ruokajätekin levittää sikaruttoa erittäin tehokkaasti ja siksi kaiken ruokajätteen syöttäminen sioille on EU:ssa ankarasti kielletty. Muiden virustautien tavoin tauti voi levitä myös saastuneiden jalkineiden, vaatteiden ja metsästysvarusteiden kautta. Hyvät tilakohtaiset tautisuojaustoimenpiteet suojaavat tältä.

Suojaa ketju afrikkalaiselta sikarutolta

1. Vältä kaikkia yhteyksiä tartuntariskialueen kotieläintuotantoon, lihanjalostukseen sekä villisikoihin. Tuontieläimet, ulkomainen eläinkuljetuskalusto, tuontikuivikkeet, tilakäynnit, lihajalosteet sekä villisikakontaktit ovat erittäin tartuntavaarallisia.

2. Älä syötä mitään ruokajätteitä sioille. Lihavalmisteet ja makkarat ovat suuri riski eikä ulkomaalaisperäisiä lihavalmisteita saa tuoda kotieläintiloille lainkaan. Kaikkien eläinperäisten tuotteiden (liha, munat, maitotuottee ja metsästyssaalit) tuominen EU:n ulkopuolelta on kiellettyä.

3. Vältä tilavierailuja riskialueella tai vältä riskialueella toimivien toimijoiden vierailua omalla tilallasi. Neljänkymmenen kahdeksan tunnin sääntöä tulee ehdottomasti ja kaikissa tilanteissa noudattaa. Ihmiset sekä vaatteet viedään suomalaiselle kotieläintilalle ainoastaan pesun, desinfektion sekä saunan kautta. Ulkomailta tulevat työntekijät eivät saa tuoda eväitä kotimaasta.

4. Erityisen suuri riski liittyy villisian metsästykseen endeemisillä alueilla. Noudata erityisen tarkkaan 48 tunnin sääntöä sekä pesu ja desinfektio-ohjeita. Älä tuo lainkaan villisikavalmisteita tai metsästysmuistoja Suomeen, äläkä päästä metsästyskoiraa sikalaan tai kuivikevarastoon.

5. Käytä kaikessa kotieläintilan henkilöliikenteessä tautisulkua. Vaihda aina vaatteet ja jalkineet tullessasi "likaiselta ulkopuolelta" ja mennessäsi tilalle sisään "puhtaalle sisäpuolelle". Muista käsien pesu mennen tullen.

6. Ilmoita sioilla havaitsemasi epäilyttävät oireet välittömästi eläinlääkärillesi.

 

Ohesta löydät Afrikkalaisen sikaruton tautikortin ja tautisuojausohjeen suomeksi, ruotsiksi, venäjäksi ja englanniksi.

Tautikortti_suomi     Tautisuojausohje_suomi

Tautikortti_ruotsi      Tautisuojausohje_ruotsi

Tautikortti_venäjä     Tautisuojausohje_venäjä

Tautikortti_englanti   Tautisuojausohje_englanti

Älä tuo tuhoisaa tuliasta metsästysmatkalta - Afrikkalainen sikarutto leviää Baltiassa.

Lue lisää tässä linkissä olevasta Eviran dokumentista.