Skip Navigation LinksEtusivu » AtriaSika » Ajankohtaista » A-Rehun koelohkoilla kasvaa härkäpapua ja hernettä

A-Rehun koelohkoilla kasvaa härkäpapua ja hernettä 

Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla on Härkäpapua ja hernettä kylvetty tänä keväänä ennätysmäärä. Härkäpapuja ja herneitä on päästy kylvämään toukokuun ensimmäisillä viikoilla. Vaikkakin maat ovat olleet kosteita ja kylmiä, härkäpapu ja herne ovat niistä hyötyneet. Siemenet tarvitsevat paljon kosteutta itääkseen, niiden suuren kokonsa takia. Härkäpapu ja herne kylvetään pääsääntöisesti 7-10 senttimetriin, joten maa tulee muokata myös samaan syvyyteen.

A-Rehulla on härkäpavun viljelystä koelohko Jurvassa. Kyseiselle lohkolle on kylvetty uutta Sampo lajiketta. Kasvuaika on 108 päivää. Koelohko päästiin kylvämään 12.5. Lohkolla on kokeiltu kolmea eri kylvötiheyttä. Kokeena on 55 kpl/m2, 60kpl/m2, 70kpl/m2. Tarkoituksena on selvittää, onko kylvötiheydellä vaikutusta lakoisuuteen tai palkojen määrän muodostumiseen korressa. Myös rikkaruiskutuksen tarpeellisuutta selvitetään koelohkolla.

Tulevana satokautena A-Rehu aloittaa härkäpavun ostamisen ja välittämisen Atrian sikatiloille. Härkäpavussa on hernettä korkeampi valkuaispitoisuus, minkä ansiosta se soveltuu parhaiten lihasikojen ruokinnassa kotimaisen valkuaisen lähteenä.
A-Rehu tekee myös herneen viljelystä koetta Jurvassa. Koelohkolla viljellään Astronaute nimistä hernelajiketta. Kasvusto on kylvetty 12.5. Sen kasvuaika on 104 vuorokautta. Kylvötiheytenä on 120 kpl/m2.

A-Rehu tarvitsee tulevan vuoden aikana hernettä 10 miljoonaa kiloa siipikarjanrehutehtaalle Koskenkorvalle. Kotimaisen valkuaisen lisäyksen johdosta, herneen kysyntä tulee kasvamaan tulevina vuosina lähes 24 miljoonaa kiloa.

Tule tutustumaan härkäpavun ja herneen koelohkojen viljelytoimenpiteiseen Atrian osastolle KE62 Farmareissa.