Skip Navigation LinksEtusivu » AtriaNauta » Ruokinta ja rehut » A-Lihanauta » Kivennäiset kasvaville

Kivennäiset kasvaville 

Valitse kivennäiset eläinten mukaan - eri eläimillä on erillaiset kivennäisaineiden tarpeet. Väärä kivennäisruokinta voi altistaa eläimet erilaisille näkyville (laidunkouristus, poikimahalvaus) tai epämääräisemmin havaittaville (huono tuotanto, yleinen huonovointisuus) ongelmille. Kivennäisten tarve riippuu eläintyypin lisäksi myös eläimen tuotantovaiheesta ja ruokinnassa käytettävistä perusrehuista. Joskus ruokintatekniikkakin vaikuttaa kivennäisten valintaan.

Kasvavien nautojen kivennäiset

Hiehojen ja kasvavien lihanautojen perusruokinta eroaa yleensä toisistaan väkirehun käytön suhteen. Jos ruokinassa on viljaa ja/tai rypsiä, lisäfosforia kivennäisistä ei tarvita. Sen vuoksi lihanautojen kivennäinen on fosforiton. Vähän väkirehua saavien hiehojen kivennäisissä on pieni fosforilisä tarpeen. A-Rehun Hiehokivennäisessä on myös biotiinia, jota tarvitaan hyvän sorkkakudoksen muodostumiseen.

 

Kasvavien nautojen kivennäiset
 Tuote Ca(g/kg) 
(g/kg)
Mg 
(g/kg)
Na(g/kg)  Suosittelemme 
 Kasvuapekivennäinen
 (L)
 260   0   35  70  Kasvaville lihanaudoille erityisesti seosrehuruokintaan. Runsaasti kalsiumia, ei sisällä fosforia. Sisältää hivenaineet ja vitamiinit. Esim. Se 9 mg/kg. E-vitamiinia 450 mg/kg. Jauhemainen.
 Kasvuape E-Hiven (L)  255 10 35  70 Erikoiskivennäinen lihanaudoille. Sisältää runsaasti E-vitamiinia ja enemmän hivenaineita ja vitamiineja. Täydentää hivenaineet, jos lannoituksessa käytetään runsaasti karjanlantaa, mm. luomussa. Jauhemainen. Sopii tuoreenä säilötyn viljan rinnalle.
 Kasvuape Biotiini  260  0  35  70 Erikoiskivennäinen lihanaudoille. Sisältää biotiinia, joka vahvistaa sorkkakudosta. Jauhemainen.
 Kasvuape EH (L)  260  0  35  70 Elävähiiva nyt myös kasvaville naudoille. Sisältää enemmän E-vitamiinia (1200 mg/kg). Jauhemainen.
 Hiehokivennäinen  140  20  38  90 Kaikille uudistushiehoille (maito&liharotuiset) koko kasvuajaksi. Sisältää biotiinia. Jauhemainen.

 (L) = voidaan käyttää luomutuotannossa


Erikoistuotteet

Erikoistuotteet
 Tuote  Ca   P  Mg   Na   Suosittelemme 
Vahva
Vitamiini Se-E (L)
        Vahva rakeistettu vitamiinitäydennys naudoille. E-vitamiini 9000 mg/kg, Seleeni 40 mg/kg (40 % orgaanista seleeniä). Sisältää lisäksi A- ja D-vitamiinia, sekä hivenaineita.