Skip Navigation LinksEtusivu » AtriaNauta » Ruokinta ja rehut » Luomunaudan ruokinta

Luomunaudan ruokinta 

Luomutilan perusrehuna on useimmiten apilapitoinen säilörehu. Apilan kivennäissisältö poikkeaa nurmirehuista, sillä se sisältää erittäin runsaasti kalsiumia. Siksi apilaa sisältävän säilörehun tai laitumen täydennyksenä on käytettävä kivennäisrehua, jossa kalsiumin määrää on rajoitettu. Luomurehuissa ei yleensä ole riittävästi seleeniä. Lehmien hyvinvoinnin sekä syntyvien vasikoiden elinvoimaisuuden ja hyvän kasvun turvaamiseksi tulee luomutilan lypsy- ja emolehmille sekä kasvaville vasikoille antaa aina riittävä seleenilisä.

Hyviä seleenipitoisia kivennäisrehuja luomutilalle ovat A-Rehun Nurmikivennäinen, LaidunKivennäinen, LypsyApekivennäinen, EmoKivennäinen sekä KasvuApekivennäiset. Luomukelpoiset tuotteet tunnistat tuotesivuilla L-kirjaimesta.

Huom: Seleenin määrä ruokinnassa ei saa ylittää 0,5 mg/kg ruokinnan kuiva-ainetta. Varo useiden eri seleeniä sisältävien tuotteiden yhtäaikaista käyttöä.

Viranomaisvaatimukset

Tavanomaista tuotantoa koskevien vaatimusten lisäksi luonnonmukaisessa tuotannossa on asetettu vaatimuksia eläinten alkuperän, ruokinnan, eläinlääkinnän, hoitokäytäntöjen, eläinsuojien ja ulkoilun suhteen. Alla muutamia esimerkkejä:

  • lihaksi kasvatettavien nautojen tulee olla alkuperältään luomueläimiä, eli luomutuotannossa syntyneitä
  • eläimet tulee ruokkia pääosin luomurehuilla
  • lääkevalmisteiden osalta noudatetaan kaksinkertaista varoaikaa
  • vasikoiden nupouttaminen on sallittu ainoastaan eläinlääkärin suorittamana käyttäen anestesiaa ja kivunlievitystä
  • pääsääntöisesti eläinten tulee päästä kesäaikaan laiduntamaan tai vähintään ulkotarhaan
  • kiinteän lattian osuus on oltava puolet eläimen käytössä olevasta lattiapinta-alasta