Skip Navigation LinksEtusivu » AtriaNauta » Blogi » 12.6. Nurmien kasvu pääsi vauhtiin maan keskiosissa, etelässä rehuntekoa jo aluillaan

12.6. Nurmien kasvu pääsi vauhtiin maan keskiosissa, etelässä rehuntekoa jo aluillaan 

Menneen viikon lämmin jakso on saanut nurmen kasvun vauhtiin ja eteläisessä Suomessa ensimmäiset tilat ovat jo aloittaneet säilörehun teon. Yleisemmin rehunteko aivan etelässä alkanee kuitenkin vasta tällä viikolla. Itäisessä Suomessa heinän on viikon sisällä kasvanut hyvin. Lämpösummaa on kertynyt Maaningan mittausasemalla viikossa vajaa 10 astetta päivää kohden ja maanantaina 12.6 se oli 150 astetta. Yleensä ensimmäisen rehun korjuu alkaa, kun lämpösumma on ylittänyt 300 astetta. Rehunteko ajoittuneekin tasaisella lämpösummakäyrällä juhannukseen, mutta lopulliset päätökset riippuvat, lämpötiloista, sateiden ajoittumisesta ja heinän tähkälle tulosta. Korjuuaikanäytteitä kannattaa myös hyödyntää päätöksenteon apuna.

Jääpoltetuhoihin on havahduttu nyt, kun heinän kasvu on vauhdissa ja tuhot selvästi näkyvissä. Monella itäsuomalaisella tilalla tähdätään tällä hetkellä mieluummin kahteen kuin kolmeen satoon. Kaksi korjuukertaa on erityisesti järkevää, jos heinät ovat kärsineet talvituhoista ja ovat aukkoisia eikä täydennyskylvöjä ole tehty tai ne eivät ole onnistuneet. Näin heinään ehtii muodostua enemmän massaa korkeuteen. Eteläisessä Suomessa kasvukauden pituus riittää melko varmasti kolmeen korjuuseen, vaikka ensimmäinen korjuu olisikin vasta kesäkuun 15-20 päivän välillä. Lämpösumman kehittymistä voi seurata mm. karpe.fi -sivuilta.Laidunkausi on myös vihdoin alkanut. Laidunnuksen ensimmäisen syöttökieron voi aloittaa, kun heinän kasvu on nopeaa, eli säiden lämmettyä ja heinän korkeus on noin 10 cm, ylilaidunnusta pitää kuitenkin varoa. Syötetyn lohkon keskikorkeus ei emolehmillä saisi olla alle 8 cm. Lypsylehmillä sekä aloitus, että lopetuskorkeus ensimmäisellä syöttökierroksella ovat pari senttiä korkeampia. Seuraavat syöttökierrokset tulisi aloittaa vasta kun heinän korkeus on noin 25 cm. Näin heinä on ehtinyt toipua riittävästi edellisestä syöttökierroksesta. Lannoitukset kannattaa jakaa useampaa erään syöttöjen väliin. Näin saadaan lisää sivuversoja ja kookkaampia lehtiä. Emolaidunnusta pidettiin esillä viime viikon superlaidunpäivällä, joissa tehoa laidunnukseen haettiin kaistasyöttötekniikan erilaisista sovelluksista. Tällä viikolla emotiloja kutsutaan laidunkävelyille Kauhajoella, Kuortaneella, Siikajoella, Muhoksella, Lapinlahdella, Juuassa ja Tohmajärvellä. Käy tarkastamassa aikataulut tapahtumasivulta.

Lämpimät yölliset sateet ja noin 20 asteen päivälämpötilat olisivat parasta mitä tällä hetkellä heinälle voi toivoa.

Arja Mustonen
Hanketyöntekijä, Tuottava itäsuomalainen naudanlihantuotanto -hanke