Skip Navigation LinksEtusivu » AtriaNauta » Blogi » Syyskuulla on keskimäärin 10-12 hyvää puintipäivää - Riittääkö se?

Syyskuulla on keskimäärin 10-12 hyvää puintipäivää - Riittääkö se? Syyskuulle saadaan noin 50-80 % todennäköisyydellä 10-12 hyvää puintipäivää eli 60-72 puintituntia. Riittävätkö päivät, entä kuivuri- ja puimurikapasiteetti? Tällä hetkellä näyttää siltä, että huomattava osa viljoista ei ole puitavissa vielä syyskuun alussa. Tuoresäilöntä on nyt hyvä vaihtoehto viljansäilöntään.

Tuoresäilönnässä puintia voidaan aikaistaa noin kahdella viikolla koska vilja voidaan korjata kosteana, taikinatuleentumisasteella. Murskesäilöntä onnistuu hyvin 35-45 % kosteudessa. Jos päästään puimaan kosteaa viljaa, esim. 5 mm sadepäivän jälkeen, saadaan koko syyskuulle keskimäärin 15-19 puintipäivää ja lisäksi puintipäivää voidaan pidentää parilla tunnilla.

Ohran puinnit ovat juuri alkamassa Itä-Suomessa. Kauraa ja vehnää puidaan yleensä noin 2-4 viikkoa myöhemmin kuin ohraa. Esimerkiksi Aukusti- ja Toria-ohrat saavuttavat keltatuleentumisasteen noin 93 päivässä (Lämpösumma noin 907). Akseli-kauralla lämpösummaan tarvitaan 916 astetta ja Anniina-vehnällä 970 astetta. Jyvän kosteus voi aikaisessa keltatuleentumisvaiheessa olla korkea. Luonnollisesti myös sateet vaikuttavat kosteuteen. Jälkiversonta, lako, tautiaineruiskutukset ja runsas orgaanisen typen määrä lannassa hidastavat tuleentumista.

Luke Maaningalla on lämpösummaan kertynyt ajanjaksolla 16.5- 29.8. 900 astetta. Jos kylvöt on tehty toukokuun 20.-25. päivän tietämillä, on lämpösumma noin 20-50 astetta pienempi ja kesäkuun 10. päivä kylvetyillä noin 130 astetta pienempi. Luke Ruukissa lämpösummakertymä on 805 astetta. Pitkän ajan keskiarvoissa syyskuussa lämpösummaan kertyy Maaningalla vielä 136 astetta ja lokakuussa enää vain 35 astetta.

A-Rehun tuoreviljavälitys välittää viljaa nautatiloille tuoresäilöntään. Pohjois-Pohjanmaalla välitystä hoitaa Matti Myllylä ja Antti Arola ja Savossa Jaakko Leiviskä.