Skip Navigation LinksEtusivu » AtriaNauta » Blogi » Askeleen edellä, eläinten ehdoilla

Askeleen edellä, eläinten ehdoilla 


                      
Hän on nuori, rohkea ja naudanlihan tuottaja. Sofie Nylundilla on 360 maitorotusonnin kasvattamo Uudenkaarlepyyn Ytterjeppossa. Atria palkitsi Sofie Nylundin tänä vuonna erittäin hyvistä tuotantotuloksista.
 

"Yläasteen seitsemännellä luokalla halusin kampaajaksi, kahdeksannella automekaanikoksi ja ysillä maatalous kuulosti hyvältä valinnalta" kertoo 26-vuotias Sofie Nylund. Nyt ammatinvalinta on itsestäänselvyys ja hän on pyörittänyt maatalousyritystä yhdessä vanhempiensa Monican ja Ingvaldin kanssa vuodesta 2012. "Yläasteen jälkeen opiskelin maatalousyrittäjäksi Lannäslundissa ja suoritin samalla metsätalouden ammattitutkinnon aikuiskoulutuksessa Vaasassa. Sen jälkeen aloitin agrologiopinnot, jotka keskeytin uuden naudankasvattamon valmistuttua." Yrityksen nimi on Draka Gård. Nautakasvattamo rakennettiin vuonna 2015 sikalan viereen. "Uudessa rakennuksessa on rakolattiat ja veräjät, ja vasikkaryhmille on erillinen rakennus" selittää Sofie tavatessamme Ytterjeppossa hänen vanhempiensa talossa, johon hän aikanaan muuttaa. "Meillä oli ennestään sianlihantuotantoa. Nautaan investoiminen oli suuri satsaus, joka vaati myös uusia varusteita ja työvälineitä."

Oltava askeleen edellä
Vuoden 2016 tuotantotulokset, mm. hyvä päiväkasvu ja korkeat teuraspainot, siivittivät Sofien palkittujen tilojen joukkoon. "Sellainen tunnustus tuntuu tietenkin hyvältä. Olen kiinnostunut eläimistä ja hoidan niitä niin hyvin kuin voin" hän puhuu pikkuvasikoista ja suurista vasikoista. "Pikkuvasikka vaatii paljon aikaa ja niin pitääkin. Katson jokaista vasikkaa silmiin useita kertoja päivässä" hän hymyilee. "Pulloruokin tarvittaessa ja pyrin pitämään ne mahdollisimman terveinä. Jos eläimet voivat hyvin, minäkin voin hyvin."  Noin kolmen kuukauden ikäisenä vasikka alkaa olla suuri, ennen sitä hän hoitaa niitä kuin vauvoja. Sairauksien torjunnassa on oltava askeleen edellä. On oltava ajoissa kaiken suhteen, ei myöhässä. On opittava lukemaan eläimiä ja lähtemään niiden tarpeista. "Suuret vasikat vievät vähemmän aikaa, mutta koko ajan on optimoitava maksimaalinen kasvu" hän jatkaa. "Ruokinta vaatii paljon analysointia, ja aina eläinten tarpeesta lähtien. Mitä ruokaa ne haluavat?"

Sofie pitää peltotöistä ja on tarkka eläinten nurmirehun suhteen. Vain paras on kyllin hyvää. Joka kolmas kuukausi tilalle tulee kuusikymmentä uutta, kaksiviikkoista vasikkaa Pohjanmaan Lihan ja Atrian välityksestä. Tilalla ne kasvavat ja voivat hyvin, kunnes ne toimitetaan teuraaksi puolitoistavuotiaina. "Työ tapahtuu eläinten ehdoilla. Ne tulevat tänne minun toimestani, ja minun vastuullani on hoitaa niitä mahdollisimman hyvin." 

Pidän työstäni
"Työni ei ole minulle taakka. Pidän siitä, mitä teen. Työ on vapaata, olen motivoitunut ja on mukavaa, kun perhe on lähellä. Isän kanssa olemme yhdessä koko ajan. Me inspiroimme toisiamme" Sofie kertoo. Myös Sofien äiti osallistuu päivittäiseen työhön. "Hän on paras huolehtimaan byrokratiasta" Sofie kehuu. Sofien toistaiseksi erillään asuva kumppani on Andreas Enqvist, jonka eläinkuljetusyritys myy palvelujaan Osuuskunta Pohjanmaan Lihalle. "Andreas ymmärtää työtilanteeni. Se on hyvä. En ole lomahenkinen. Työni on elämäni."

Pohjanmaan Liha palvelee hyvin
Sofien työpäivä alkaa vanhempien kahvipöydästä puoli seitsemän maissa päivän töiden läpikäynnillä. Kahvittelun jälkeen Sofie ja Ingvald ajavat navetalle, ruokkivat eläimet ja katsovat, että kaikki voivat hyvin. Rehua lisätään. Siivotaan, ja tehdään kulloinkin ajankohtaisia askareita. "Käyn läpi eläimet vähintään kolme kertaa päivässä. Pikkuvasikat ovat tottuneita siihen, että olen karsinoissa, mutta suurten sonnien luona olemme kahdestaan varmuuden vuoksi." Draka Gård on Pohjanmaan Lihan tuottaja. "Yhteistyö ja palvelut toimivat hyvin. Olen saanut ystävällisen vastaanoton."

Kuntoilua ja sosiaalista elämää
Sofiella on aikaa muullekin. Hän pelaa salibandyä ja vetää miesten jumpparyhmää perjantai-iltaisin kansalaisopistossa Munsalassa. Hän pitää erilaisista kuntoilumuodoista ja viettää mielellään aikaa muun perheen, kahden sisaruksensa, ja ystäviensä kanssa. Sofie on työskennellyt aikaisemmin asiakaspalvelussa. Vapaa-ajalla pitää huolehtia sosiaalisesta elämästä, kun työ sinänsä on aika yksinäistä.

Teksti ja kuva:
Lisbeth Bäck/Kustmedia Ab