Skip Navigation LinksEtusivu » AtriaNauta » Ajankohtaista » MaitoMestari-navetat ItäMaidon ja Atrian tuottajille

MaitoMestari-navetat ItäMaidon ja Atrian tuottajille Atria Naudan ja ItäMaidon yhteistyö on poikinut uuden hedelmän: järjestämämme konseptinavettakilpailun lopputuloksena on syntynyt MaitoMestari-navettamallisto.

Yhteinen tavoitteemme on, että ItäMaidon alueelle saataisiin 20 000 uutta lypsylehmäpaikkaa seuraavien 5-6 vuoden aikana. Nyt syntynyt mallisto antaa siihen hyvät edellytykset, sillä se täyttää kaikki asettamamme vaatimukset

  • tuottavan karjan vaatimukset täyttävä
  • kohtuullinen kustannuksiltaan
  • huomioi eläinten hyvinvoinnin
  • hyvä työpaikka ihmisille


Miksi konseptinavetta?

Konseptoimalla rakentamiselle saadaan selkeä hinta jo ennen projektin aloittamista. Rakentaminen tehdään SR-urakkana, jolloin tuotantorakennus tulee ’avaimet käteen’ periaatteella. Erittäin tärkeä tavoite on saada rakentamisen hintaa tuotua alaspäin jo valmiiksi pureskelluilla malleilla ja estää investoinnin aikaiset ylilyönnit kustannuspuolella.

Ideana rakennuskonseptit kotieläintiloille eivät ole uusia. Atria Nauta aloitti nautakasvattamoiden konseptirakennusten suunnittelun yhteistyökumppaneidensa kanssa viisi vuotta sitten ja useampi kasvattamo onkin jo noussut. Pohjolan Maidon kanssa yhteistyössä suunniteltu Maitopihatto-mallisto julkaistiin vuonna 2016 ja tänä syksynä juhlittiin ensimmäisenMaitopihaton avoimia ovia .

Kilpailuun tuli useita hyviä vaihtoehtoja. Niistä voittajaksi valikoitui Mestarifarmi Oy yhdessä yhden maailman johtavan lypsylaite- ja karjatalouskonevalmistaja GEAn kanssa.

Joka tarpeeseen sopiva vaihtoehto
MaitoMestari-navetat ovat 3 tai 3 + 3 -rivisiä pihattoja, joissa on erillisruokinta ja lannanpoisto tapahtuu avokouruilla ja raapoilla. Rakennuspaketin kokonaishinta sisältää arvion maanrakennus- ja LVIS-urakoista. MaitoMestari -navetat on suunniteltu vain lypsylehmille. Vasikoille ja hiehoille tulee olla erillinen rakennus - esimerkiksi vanha lypsykarjanavetta.

MaitoMestari -navettamallisto
MaitoMestariAsema-navetassa on 100 lehmäpaikkaa ja 16-paikkainen lypsyasema
MaitoMestariMono-navetassa on 74 lehmäpaikkaa ja yksi GEA-lypsyrobotti
MaitoMestariDuo-navetassa on 142 lehmäpaikkaa ja kaksi GEA-lypsyrobottia
MaitoMestariTrio-navetassa on 199 lehmäpaikkaa ja kolme GEA-lypsyrobottia
MaitoMestariQuattro-navetassa on 280 lehmäpaikkaa ja neljä GEA-lypsyrobottia

Avaimet käteen -mallisto sisältää kaiken mitä 10 000 keskituotoksen karjan tuotantorakennukselta vaaditaan. MaitoMestariMono-navetassa lehmäpaikan hinnaksi tulee alle 10 000 euroa ja isoimmassa MaitoMestariQuattro -navetassa noin 7 000 euroa. Tilakohtaiset olosuhteet huomioiden MaitoMestari -navetoiden rakennusaika on navettamallista riippuen 4 – 6 kuukautta. MaitoMestari -navetoita tehdään vain Valion ja Atrian maitotilayrittäjille.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä omaan asiakkuuspäällikköösi tai ItäMaidon tuotantoneuvojaan.