Vuorisen tila 2/2024

12.06.2024 13:20

Maanantai 13.5.2024

Kevään peltotyöt ovat jo kovassa vauhdissa. Aamu alkoi seitsemän maissa, kun työntekijät Joni ja Jukka starttasivat lietteenajokaluston kohti Keskikylää, jossa tehdään urakointina lietteen levitystä ja siirtoa. Annika puolestaan puhalteli, tankkasi ja huolsi kylvökoneen edessä olevan traktorin sillä välin kun Mika keräili voimia kylvöpäivään. Edellisyön aikana saatiin omat vehnät kylvettyä loppuun. Tänään mennään kylvämään yhteistyötilalle, ja illalla aloitetaan kylvämään omia Hermanni-ohria.

Mika lähti kylvämään kylälle kymmenen aikoihin. Annika  ajeli päivällä apulantoja kotiin läheiseltä varastolta, jossa niitä on säilytetty. Tämän jälkeen lastattiin siemen- ja apulanta kuorma valmiiksi illan omia kylvöjä varten, josta sikalaan askareille. Aamulla oli tullut Koskenkorvalta OVR-lientä. OVR-liemen määrät laitettiin ruokkijalle, jotta se taas tietää OVR-säiliöiden olevan täynnä. Laitettiin myös viime viikolla pesty osasto valmiiksi seuraavana aamuna saapuville porsaille. Hommat jatkuivat myös huomenna lähtevien teuraiden merkkauksella ja leimauksella.

Omien lietteen ajojen lisäksi, kun ajetaan urakointina monen muunkin tilan lietteet on hyvä välillä vaihtaa tuuri läpsystä, jottei yksi kuski kuormitu liikaa. Kolmen maissa meidän kausityöntekijä Niko tuli vaihtamaan tuuria Jonin kanssa.  Tänään oli myös ylä-asteikäisten taksvärkkipäivä, jonka vuoksi Ville ja Vilma jäi kotiin, koska täällähän hommia piisaa.

Ville ja Vilma kävivät aamusta  aukaisemassa yhden tukkeutuneen rompuputken,  jonka jälkeen vedettiin pitkää tikkua kumpi lähtee jyräämään kylvettyjä maita ja kumpi tasailemaan viimeisiä kyntövakoja. Vilma pääsi jyräämään naapurin massikalla ja maamiesseuran kuusimetrisellä jyrällä. Ville lähti tasailemaan valtralla ja peltorunnilla vakoja. 

Iltapäivällä Mika palasi omien kylvöjen pariin. Kotona täytettiin kylvökone, ja Annika nappasi aamulla valmiiksi lastatun siemenkuorman kurottajan perään jonka jälkeen lähdettiin Mustallejoelle kylvämään.  Iltamyöhäsellä päivän konehommat tulivat päätökseen, jonka jälkeen odotti enää päivän viimeinen ja tärkeä työ: koneiden huolto seuraavaa päivää varten.  Pidämme tärkeänä, että koneet ovat aina tankattuna ja rasvattuna seuraavaa kuskia ja päivää varten. Sillä säästää aikaa aamusta yllättävän paljon.

Tiistai 14.5.2024

Päivä alkoi kahdeksan maissa. Jukalla ja Jonilla oli koko päivän vuoro lietteenajossa. Niko sai pitää ansaitun vapaapäivän. Mika täytti kylvökoneen, ja lähti kylvämään sillä välin kun Annika otti sikalalla vastaan aamun ensimmäisen porsas kuorman.

Eletään jänniä aikoja, sillä tästä päivästä lähtien myös meidän tila kuuluu antibiootti vapaaseen tuotantoon. Nämä porsaat ovat siis paperilla ensimmäiset antibioottivapaat porsaat. Hommat eivät sinänsä muutu, kaikki siat hoidetaan kuten ennenkin, mutta jos sikaa joutuu lääkitsemään siltä otetaan antibioottivapaa korvamerkki pois, ja se lähtee teurastamolle eri erässä.

Annikan ja Mikan päivä vierähti omien kylvöjen parissa Mustalammin kylässä. Päivän kylvösaldoksi taisi tullakkin noin 40 ha. Päivällä sikalalle oli tullut lomittaja, joka on kyllä arjen pelastus näin sesonkina. Lomittaja otti vastaan päivän toisen porsaskuorman. 

Pian porsaskuorman jälkeen tilalle saapuikin teurasauto. Tänään Nurmoa kohti lähti 80 teurasta. Annika piipahti kylvöjen välissä lastaamassa lomittajan kanssa teuraat.

Perheen äiti Jaana on nälkäisten työnpuurtajien pelastus. Pellolle saapui illalla nakkikastiketta ja perunamuusia kera kahvin ja jäätelön.

Myöhemmin illalla koneet taas huollettiin ja laitettiin huomista lietteenajoa varten valmiiksi. Uudet porsaat lajiteltiin korvamerkillisiin ja korvamerkittömiin, sekä tänään tyhjentyneeseen osastoon laitettiin yöksi sadettimet päälle, jotta osasto likoaisi huomista varten, kun lomittaja Vesa rupeaa sitä pesemään.

Keskiviikko 15.5.2024

Kuuden maissa potkurit lähtivät Mikan toimesta pyörimään lietesäiliöissä. Pian saapui työmaalle lietteen ajo porukka. Lietettä ajettiin mustajoelle aamupäivä, ja illemmalla siirryttiin taas urakointi ajojen pariin.

Lomittaja Vesa uurasti koko päivän osastoa pesten, ja teki siinä ohessa normi askareet. Mika oli aamusta taas kylvämässä yhteistyötilalla. Iltapäivällä Annikan saapuessa lietteen ajosta ruvettiin kylvämään mustaajokea, johon aamulla levitettiin lietteet.

Päivän aikana yhteistyötilan työntekijä oli käynyt äestämässa pellot valmiiksi niin kun aina. Meillä on käytössä kolmen tilan yhteistoiminta näin kevättöiden aikaan: Kujafarm oy:n koneilla tasaus äestetään, Timo Rannan koneilla tehdään viimeistely äestys ja meidän koneilla kylvetään.

Illalla saatiin taas Jaana-äidin hyviä pöperöitä pellolle, jonka voimin jaksettiin uurastaa vielä monta tuntia. Tämän päivän kokonais kylvösaldoksi taisi kertyä 54ha. 

Torstai 16.5.2024

Aamu alkoi tuttuun tapaan, kun lietteenajo urakoille oli lähdettävä. Jonilla oli vapaapäivä, mutta Niko suuntasi levityksille Keskikylään ja Annika siirtoajoa kohti Yli-Koskuetta.

Mika puolestaan aloitti kotolakian kylvämistä. Tälle päivää ei tarvittu omille kylvöille lastaus kaveria, kun siirtomatkaa kylvökoneen täytölle ei juurikaan ollut. 

Puolenpäivän maissa Annika ja Jukka vaihtoivat ajovuoroa. Jukka jatkoi siirtämistä, ja Annika lähti hakemaan maamiesseuran kuivalantakärryä. Tarkoitus oli mennä levittämään talvella ajettu lantapatteri Haukkanevalle. Siellä on vanhaa turvetuotanto-aluetta, joka otettiin viljelykäyttöön muutamia vuosia sitten.

Vanha isäntä Pekka oli vienyt pelipaikoille kaivinkoneen lastausta varten jo edellisenä päivänä. Pekka tuli lastaamaan ja Annika levitti. Montaa kuormaa ei saatu ajettua, kunnes kuului naps, ja yksi lantakärryn kola irtosi repäisten mukanaan toisen puolen kuljetusketjun.

Lantakärryn kanssa äherretiin kolmen ihmisen voimin muutama tunti korjaillen jonka jälkeen päästiin taas jatkamaan. Kuivalannat saatiin ajettua, kärry huollettua ja palautettua. Ilta oli jo pitkällä kun kaikki rupesi palailemaan urakoilta ja omilta kylvöilta kotiin, nopeat huollot ja äkkiä nukkumaan.

Perjantai 17.5.2024

Lämmin perjantai alkoi lietteen ajoon lähdöllä. Jukalla oli koko päivä siirtoajoa, levityksessä Nikolla aamuvuoro ja Jonilla ilta. Kotolakian kylvö jatkui feedway-ohralla, kokeiluun otettiin myös uusi ohralajike: firefox. Lomittaja on tänäänkin ollut sikalassa. Ainoana huolenaiheena oli vuotava paineilmalinja, jonka Annika kävi myöhemmin illalla korjaamassa.

Lauantai 18.5.2024

Työntekijät saivat pitää ansaitun viikonloppuvapaan. Kylvettävää kuitenkin vielä riittää. Mika suuntasi yhteistyö tilojen peltojen kimppuun. Annika kävi hoitamassa askareet ja hoiti lietteen ajo kaluston kuntoon maanantaita varten. Muuten koko päivä Mikaa lukuun ottamatta laitettiin pihaa ja terassia kesä kuntoon koko perheen kesken, lisäksi tehtiin yhdessä ruokaa jota Jaana kävi viemässä myös nälkäiselle kylvömiehelle.

Sunnuntai 19.5.2024

Viikon viimeinen päivä. Mika lähti kylvämään yhteistyötilalle ja Annika hoiti sikalan. Ville jyräsi viikolla kylvettyjä peltoja. Vilma ja Jaana lähti Seinäjoelle kaupoille. Illalla grillattiin ja syötiin yhdessä pitkän viikon päätteeksi.