Testissä: Kreemi PT

Kreemin käyttöönotto Heikkisen tilalla

22.11.2019 13:27

Heikkisen tilalla on Kreemi PT ollut nyt käytössä muutaman viikon. Kuinka ruokinta on lähtenyt käyntiin ja mitä mietteitä tilan isännällä Petterillä ja Jaakolla on tilanteesta?

Talviset terveiset Heikkisen tilalta!

Tänä vuonna näytteenotto meni vähän myöhäiseksi, mutta tärkeintä on saada tulokset ennen kuin rehu on syötössä. Rehun laadun merkitys on minun mielestäni kaikkein tärkein osa-alue ruokinnassa, hyvällä rehulla saadaan hyvät pitoisuudet sekä kustannustehokas ruokinta. Taas jos rehu ”lipsahtaa” vähän vanhaksi on sitä todella vaikea ostorehulla paikata. 

säilörehu_neliö.jpg

Näytteitä ottaessa huomasi heti, että toinen sato on keskivertoa huonompi johtuen kuivuudesta viime kesänä. Käytännössä hietamailla nurmet paloivat aivan ruskeiksi. Onneksi ensimmäinen sato oli hyvä, joten sekoittamalla niistä saadaan hyvä rehu syötettäväksi.

Heikkisen tila

  • Isäntänä Petteri Heikkinen
  • tila sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla
  • noin 50 lypsävää
  • ruokintamenetelmänä erillisruokinta
  • tilalla on lypsyrobotti

 

Muutoksia maitomäärissä

Kreemi puolitiiviste on nyt ollut Heikkisen tilalla käytössä reilun parin viikon ajan. Rehun vaihtuessa maitomäärät notkahtivat alaspäin hieman odotettua rajummin, mutta tilanne korjaantui ennalleen muutamien päivien kuluessa. Ennen Kreemin käyttöönottoa ruokinta oli nykyistä karkearehu- ja viljapainotteisempi. Rehun vaihtumisen jälkeen ruokinnan valkuais- ja väkirehutasoa nostettiin hieman korkeampien maitomäärien toivossa. Ruokinnassa tehtävät muutokset näkyvät joskus tilapäisenä tuotoksen notkahtamisena. Useampia samanaikaisia muutoksia ruokinnassa kannattaakin välttää. Muutosten todellinen vaikutus näkyy vasta muutaman viikon kuluessa, kun eläimet tottuvat uuteen rehustukseen.

Muutosvaiheen jälkeen Heikkisen tilan maitomäärät ovat kehittyneet parempaan päin, tosin matkaa tavoitetasolle on vielä reilusti. Viime kesän säilörehut eivät ole Heikkisen tilalla lypsättäneet toivotulla tavalla, vaikka ne ovat analyysien perusteella hyvälaatuisia. Tätä ilmiötä on esiintynyt muutamilla muillakin tiloilla viime kesän säilörehuilla.

Petteri on hiljattain ottanut lisää säilörehunäytteitä ja tulosten saavuttua ruokintasuunnitelma päivitetään vastamaan uusimpia analyysejä.

Leiviskä Jaakko

Asiakkuuspäällikkö

Leiviskä Jaakko

050 467 5815

Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu

Artikkeli tehty yhteistyössä tilan kanssa.