Haittaeläintorjunta osaksi sikalan bioturvarutiinia

 

 

Haittaeläintentorjunta on monitahoinen kokonaisuus. Siihen ei ole yhtä oikeaa, kaikille tiloille sopivaa mallia. Jokaisessa tuotantoyksikössä tulee kiinnittää huomiota mm. kuivikkeiden ja rehujen varastointiin, rehustamon siisteyteen sekä yleiseen hygieniaan. Tee tilallesi kirjallinen haittaeläintorjuntasuunnitelma yhdessä asiantuntijan kanssa ja noudata sitä. 

Huolehdi siitä, että sikalan ulkoseinustoilla ei ole kasvillisuutta eikä tavaroita varastoituna. Kasvustosta ja muusta tavarasta vapaan alueen tulee olla vähintään kaksi metriä. Paras on, että alue on asvaltoitu, mutta sora tai hyvin hoidettu, lyhyt nurmikkokin käy. Olki-/kuivikevaraston olisi paras olla erillään sikalasta ja kuivikkeiden muoviin käärittyinä betonialustalla.

Kuivurin esipuhdistuksessa tuleva jäte on oiva paikka hiirille. Jätekasan kääntelyllä ja sateen tekemällä läpikastelulla saadaan kompostimultaa pieni määrä, joka ei houkuta jyrsijöitä. Paras tapa on kuitenkin korjata kasat pois kuivurin läheisyydestä.  Myös puimureiden sisustat antavat hyvän pesimispaikan jyrsijöille. Vahdi sikalarakennuksen betonielementtien saumoja. Hiiret viihtyvät hyvin elementtien villoissa ja vanhoissa puurakenteissa. Myös rakennusten liitoskohdat ovat suuri riski jyrsijöiden sisälle pääsyyn. Joskus jyrsijöiden pesiä on löydetty jopa kuivaruokkijoiden sisältä.

Huolehdi siitä, että haittaeläimet (myös linnut) eivät pääse sikalarakennukseen sisälle. Rikkinäiset oven kulmat / kumihelmat tulee korjata heti. Älä pihistele syöttiasemissa. Laita syöttilaatikot räystään alle sääsuojaan. Parhaiten toimivat muoviset, siihen tarkoitukseen tehdyt laatikot. Myös peltitaitos, vanerilevy jne. toimivat hyvin. Laita syöttejä kuivuriin, piharakennuksiin, olkivarastoon, rehustamoon ja sikalan käytäville. Syöttiasemat tulisi asettaa rakennusten kulmiin, jolloin se houkuttelee jyrsijöitä tutkimaan niitä.  Älä myöskään unohda jyrsijöiden torjuntaa välikatossa. 

Pidä kirjaa syöttiasemista, torjuntatoimenpiteistä, rakennusten korjauksista sekä lajihavainnoista. Perustele, miksi jatkuva syötitys tarpeen (esim. naapurissa lypsykarjatila, vanha kaatopaikka jne.). Merkitse ylös myös havainnot viljapellossa lisääntyvistä jyrsijöistä.  Laita syöttejä tarvittaessa myös tontin rajalle. Syötit eivät saa kastua.

Apua haittaeläinten torjuntaan löydät A-Kaupasta.

Asiantuntijan vinkit:

Rotanmyrkyt ammattikäyttöön 342 Pro Mix ja Racumin® Foam.
Desinfiointi- ja pesunaineet Mida San 309 ja Mida Foam 193