Emot poikivat jo - näin tunnistat riskivasikat

01.04.2019 15:27

Poikimakausi yllättää joskus karjanhoitajan, kuten talvi autoilijan. Riskivasikan tunnistus ja tehokas alkuhoito voisivat auttaa pelastamaan vasikan elämän alkutaipaleelle. Vasikan elämässä ensimmäiset 48 tuntia ovat kaikkein riskialtteinta aikaa, joten niihin kannattaa panostaa 

Tutkimuksissa on havaittu, että riskituntien aikana kuolleista vasikoista vain joka neljäs oli kuollut jo synnytyksen alkaessa. Synnytyksen jälkeisinä tunteina kuolleilla vasikoilla useimpien keuhkot olivat täyttyneet ilmalla, mikä kertoo siitä, että osa vasikoista olisi ollut mahdollista pelastaa tehostetulla ensihoidolla.  

vasikka_rajattu.jpg

Riskivasikan tunnistus on tärkeää, jotta hoitotoimet kohdistettaisiin oikeisiin vasikoihin eikä tarpeettomasti häirittäisi emon ja vasikan suhdetta. Normaali vastasyntynyt vasikka vetäisee ensimmäiset henkäyksensä 10 sekunnin kuluessa syntymästäVasikan pään pitäisi nousta koholleen kolmen minuutin kuluessa, ja sen tulisi nousta rinnalleen makaamaan viidessä minuutissa. Vasikka yrittää nousta jaloilleen 15 minuutin kuluessa. Tunnissa nousemisyritykset ovat jo tuottaneet tulosta, ja vasikka seisoo. 

Suurin ongelmien aiheuttaja on vaikeutunut synnytys, josta seuraa helposti vasikalle hapenpuutetta. Mikäli synnytystä on jouduttu avustamaan, kannattaa vasikkaa aina pitää riskivasikkana. Ongelmavasikan elintoiminnot lähtevät hitaammin tai vaillinaisesti käyntiin, ja se hyötyy ihmisen antamasta ensihoidosta. Ongelmavasikalla on heikentynyt imu, veltot lihakset ja kieltä ulos vedettäessä se ei vedä sitä kunnolla takaisin. Hapenpuutteesta kärsinyt vasikka on myös usein oranssinruskean pikiulosteen tahrima. Vasikan selviytymisen kannalta sen elämän ensimmäiset viisi minuuttia ovat ratkaisevia. Ensimmäinen henkäys on tärkeä, jotta keuhkorakkulat avautuvat ja keuhkot alkavat toimimaan.  

Heikkoa vasikkaa voi elvyttää. Vasikan hengitystiet tulee avata, varmistua hengityksen ylläpidosta, verenkierrosta, navan sulkeutumisesta ja riittävästä ternimaidon saannista. Ternimaitoa vasikan tulisi saada 10–15 prosenttia painostaan ensimmäisen vuorokauden aikana. Ensimmäinen annos pitäisi saada mahdollisimman nopeasti - jo ensimmäisen elintunnin aikana.  

Hapenpuutteesta kärsineet vasikat happamoituvat helposti. Tällöin vasikan imu on huono, ja se saattaa hoiperrella muita vasikoita enemmän. Osa happamoituneista vasikoista saattaa pystyä korjaamaan tilanteen itsekin, osa taas tarvitsee eläinlääkärin apua tilanteen ratkeamiseksi.  

Tavoitteena on, että syntymäkuolleisuus jää tilaa kohden alle viiteen prosenttiin, moni isokin tila pääsee lähes nollakuolleisuuteen. Kriittisiä tekijöitä ovat emojen sopiva kuntoluokka poikiessa, eläinten sopiva ryhmittely, puhdas ja rauhallinen karsina, synnytysten valvonta, hyvä hygienia synnytysavussa ja vasikoiden riittävä ternimaidon saanti. 

Ongelmavasikan tunnistaminen on taito, jota voi kehittää. Ripeällä ensiavulla saadaan vasikat autettua hyvän emon hoivaan. Synnytysten valvonta on kuitenkin avainasemassa, jotta tilanteeseen päästään puuttumaan ajoissa. 

Riskivasikan elvytys 

  • Avaa hengitystiet: sikiönesteet puhdistetaan vasikan suusta ja sieraimista 
  • Varmista hengitys: hapenpuutteesta kärsineen vasikan hengitystä kannattaa stimuloida. Tätä auttaa topakka hieronta oljella, emon nuoleminen, sormen työntäminen sieraimeen tai nipistys sierainten välistä. Ämpärillinen kylmää vettä päähän vaikuttaa aivojen ydinjatkokseen ja saa aikaan henkäisyrefleksin. Käsin pumpattavia tekohengityslaitteita on myös markkinoilla. Tällöin henkitorven yläpuolella olevaa pehmeäseinäistä ruokatorvea täytyy kuitenkin samalla painaa kiinni, jotta vasikan juoksutusmaha ei täyty ilmalla. Vasikan on myös helpompi hengittää rinnallaan maaten. 
  • Varmista verenkierto: ongelmavasikalla sydämen syke hidastuu alle 60 lyöntiin minuutissa. Eräänlaista sydänhierontaa pystyy vasikalle antamaan nostamalla kyljellään makaavan vasikan etujalkaa vuoroittain suoraksi etuviistoon ja painamalla koukkuun samalla rintakehää painaen. 
  • Tarkista vasikan napa verenvuodon varalta, pidä vasikka lämpimänä ja huolehdi ternimaidon saannista. 

A-Kaupasta löytyy laadukkaita tarvikkeita vasikoiden hoitoon. Ensiapu vastasyntyneen vasikan hengitysvaikeuksiin on elvytyspumppu, lisäksi valikoimassa tuttipulloja ja helpotusta vasikan ripulin hoitoon.

Heli Simojoki, ELT
Helsingin yliopisto, Saaren eläinklinikka