16.4.2018

Ape on kaiken avain

Tuula ja Tuomo Ojasella on Ruovedellä 100 lypsylehmän karja ja tänä kesänä on tulossa navetan laajennus, jolloin paikkamäärä nousee 145 lehmään. Lypsy hoituu 2 robotilla. Maitotilalla on pitkät perinteet ja v. 2016 tila sai tupla Walterin, parhaimman laatuluokan maitoa oli tuotettu yhtäjaksoisesti 50 vuotta. Tuulalla ja Tuomolla on 4 lasta, joista vanhin, lähes valmis agrologi Jaakko, jatkaa tilaa tulevaisuudessa. Jaakko oli jo mukana tekemässä investointipäätöstä tulevasta navettalaajennuksesta. Tavoitteena on laajennuksen myötä saada 1,5 miljoonaa kiloa maitoa meijeriin.

Ruokinta kuntoon
Aperuokinta on osoittautunut tilalla parhaaksi ratkaisuksi ja sen on oltava kunnossa, jotta eläimet voivat hyvin ja tuotostaso on halutulla tasolla. Säätämistä on tehty vuosien varrella ja nyt näyttää hyvältä. Vuonna 2012 tilalla oli ongelmia, kun lehmät eivät tulleet syömään halutulla tavalla ja tuotostaso pysyi keskinkertaisena. Tähän lähdettiin etsimään ratkaisuja ja silloin kuvioihin tuli mukaan A-Rehun asiakkuuspäällikkö Elisa Uusi-Heikkilä, jolla on erittäin vahva ammattitaito lypsylehmien ruokinnassa.

Elisa kävi Tuulan ja Tuomon kanssa keskusteluja ja tutkittiin säilörehuanalyysit. Näiden pohjalta Elisa teki optimaalisen ruokintasuunnitelman juuri tälle tilalle sopivaksi. Samaan aikaan erillisruokinnasta siirryttiin seosrehuruokintaan. Tuomo teki seuraavan appeen tällä reseptillä ja A-Rehun komponenteilla ja tulokset puhuivat puolestaan. Keskituotos nousi seuraavan 4 vuoden aikana 10,5 kilosta jopa 12 kiloon! Myös satatonnareita on saatu taloon ja viimeisin vasta alkuvuodesta, kun lehmärouva Ynnä saavutti merkkipaalun. Kuvassa satatonnari-kunniakirjat.

Tuomo ja Tuula ovat olleet tyytyväisiä valittuaan yhteistyökumppanikseen A-Rehun. Merkitystä oli myös sillä, että A-Rehu on suomalainen ja omistus pohjautuu osuustoimintaan.

Ruokinta on tarkkaa ja täysin ongelmilta ei ole vältytty. Tilalla päätettiin kokeilla viime vuonna umpiapetta, jossa oli pelkästään mukana ruisvehnää. Tämä aiheuttikin ketoosin oireita lehmille ja jotakin täytyi tehdä pikaisesti. Elisa neuvoi lisäämään mukaan rypsiä ja viljaa tai lypsävien apetta. Tämä auttoi ja lehmät saatiin jälleen huippukuntoon.

Kaikkea ei tarvitse tehdä itse
Tilalla on yhteensä 100 hehtaaria peltoa, sekä omaa että vuokrattua. Lisäksi tilalla ollaan nyt tehty nurmentuotantosopimuksia eli ostetaan tuotos muualta. Nurmentuotantosopimuksia tulisi suosia enemmän, se on erittäin järkevä tuotantomalli, summaa Tuula. Sopimusviljelystä ja nurmentuotantosopimuksista puhuu asiantuntija Osmo Autio ja häntä ovat myös Tuula ja Tuomo olleet kuulemassa. Tämän avulla tila voi siirtää omaa työpanostaan enemmän navetan sisäpuolelle. Nurmentuotantosopimus on molempien sopimuskumppanien etu.

Maitoisat tulevaisuuden näkymät
Tilan emäntä Tuula Ojanen on mukana Länsi-Maidon hallinnossa ja on siten myös aktiivisesti kehittämässä koko alaa. ”Ala elää haasteellista aikaa, mutta maataloudessa on tulevaisuutta”, kertoo Tuula. Homman pitää olla hanskassa ja hanskojen tallessa, jotta yritystoiminta tuottaa. Maidontuotanto on yritystoimintaa ja se kyllä elättää, kunhan siihen paneutuu kunnolla.

Kirsi Varila
Atria Tuottajat