Unelma robottinavetasta toteutui

”Tarvittiin nuoruutta, rohkeutta ja vähän hulluuttakin”

Kun Ari ja Katariina Kangas ryhtyivät jatkamaan Arin kotitilaa, heillä oli yhteinen unelma – toiminnan laajentaminen ja tuotannon lisääminen. Nyt heillä on uusi kahden robotin navetta.

image3x0ql.png

Kauhajoen Päntäneellä sijaitsevalla lypsykarjatilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vappuna 2013. Parsinavetassa oli siihen aikaan 26 lypsävää.

– Mietimme aluksi lypsyasemaa, mutta hyvin pian tulimme siihen tulokseen, että hankitaan robotti. Niin sitten aloimme kiertää robottinavettojen avajaisissa. Tutustuimme sekä käytössä oleviin että sellaisiin, joissa ei vielä ollut lehmiä sisällä. Kyselimme ja saimme paljon vinkkejä siitä, mikä toimii ja mikä ei, kertoo Katariina.

Viiden vuoden aikana Kankaat laskevat käyneensä viidessäkymmenessä navetassa eri puolilla Suomea.

– Voi sanoa, että viisi vuotta tätä suunniteltiin. Viimeinen puoli vuotta oli intensiivisempää suunnittelua ja hienosäätöä.

Valmista kolmessa kuukaudessa

Navetta valmistui lopulta kolmessa kuukaudessa ja se otettiin käyttöön heinäkuussa 2019. Parsipaikkoja on 152 ja lypsyrobotteina kaksi GEA:n Monoboxia. Nuorkarjalle Kankaat rakensivat lisäksi kylmäpihaton. 

– Tällä hetkellä lypsyssä on 90 lehmää, eli ei vielä täyttä kapasiteettia. Jo parsinavetassa pääsimme mieluisiin lukemiin ja saimme hyviä tuotoksia. Koska uuteen navettaan siirtyminen on iso muutos niin lehmille kuin hoitajille, tavoitteena oli, ettei tuotantoon tulisi kauheaa notkahdusta. 

Pientä säätöä lukuun ottamatta robotit ovat toimineet hyvin ja katastrofeilta on emännän mukaan vältytty.  Seuraava unelma on tuotoksen nostaminen. 

– Robottien kanssa riittää vielä projektia ja askaresta, että päästään täyteen yhteistyöhön. 

Intohimo antaa rohkeutta

Alle kolmekymppisiltä Arilta ja Katariinalta on kysytty, miten he uskalsivat lähteä rakentamaan.

– Meillä molemmilla on intohimo tähän työhön ja vielä paljon työvuosia jäljellä. Jotain piti tehdä. Robottinavetta antaa enemmän joustavuutta kuin vanha, raskas työtapa. 

"Meillä molemmilla on intohimo tähän työhön
ja vielä paljon työvuosia jäljellä."

– Päätös lähteä unelmia kohti oli iso, ja siihen tarvittiin nuoruutta, rohkeutta ja vähän hulluuttakin, Katariina summaa.

Usko tulevaisuuteen on luja, mistä kertoo se, että mahdolliseen tulevaankin laajennukseen on jo varauduttu.

 

Teksti: Pirjo Latva-Mantila