Reilu Teko -keräys alkaa

07.05.2024 08:04

4H-järjestön Reilu Teko -säkkikeräyksessä viljelijät toimittavat tyhjät lannoite-, siemen- ja rehusäkit kierrätykseen 4H-yhdistysten keräyspisteisiin ympäri Suomen. Keräyspisteen hoitajina toimivat 4H-nuoret. Toiminnan pääyhteistyökumppani Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön.

Keräyspaikat, säkkien pakkausohjeet sekä tiedot keräykseen otettavista säkeistä löytyvät 4H:n verkkosivuilta www.4h.fi/reiluteko. Hakutoiminnon avulla viljelijä voi etsiä lähimmän keräyspisteen paikkakunnan nimen tai 4H-yhdistyksen mukaan.

Säkkien oikeaoppinen pakkaaminen helpottaa nuorten työtä keräyspaikoilla. Sivuilta löytyy ohjevideo, jossa opastetaan lannoitesäkkien oikeanlaiseen pakkaamiseen. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta.

Vuosikymmenien aikana muovia on kerätty talteen kymmeniä miljoonia kiloja. Se on Suomen mittakaavassa merkittävä ympäristöteko. Reilu Teko -keräys on järjestetty jo vuodesta 1975 lähtien.

Keräyksessä on kahtena viime vuotena pilotoitu muovilajien erottelua, jolloin lannoitesäkkien sisä- ja ulkosäkit erotellaan toisistaan ja muovilajit saadaan näin parempaan hyötykäyttöön kierrätyksessä. Vuoden 2024 sisä- ja ulkosäkkien erottelupilotti laajenee kuuteen paikallisyhdistykseen, joissa työllistetään yhteensä 15 nuorta.

Keräys tarjoaa nuorille ensimmäisiä kesätyökokemuksia. Keräyspisteiden hoitajiksi rekrytoidaan erityisesti alle 18-vuotiaita. Reilu Teko -keräyksessä työllistyy noin 150 nuorta joka vuosi.

Reilu Teko -keräys sai uuden suojelijan

Reilu Teon uusi suojelija on maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen. Hän kokee suojelijaksi ryhtymisen kunniatehtäväksi.

- Nuoret oppivat tämän keräyksen ansiosta tärkeitä työelämätaitoja, kuten vastuullisuutta, yhteenkuuluvuutta ja tiimityöskentelyä. Keräys on sekä nuoria työllistävä, että ympäristöteko. Upeaa, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu kiertoon. Tämä on nuorille huikea mahdollisuus oppia myös kiertotaloudesta, jonka merkitys vain kasvaa,  kommentoi Pesonen.

Reilu Teko -keräyksen tuotto käytetään keräykseen osallistuneiden nuorten palkkoihin ja 4H-nuorisotyön tukemiseen.

 


Säkkikeräyksen järjestävät Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, paikalliset 4H-yhdistykset ja Yara Suomi Oy. Keräyksessä ovat mukana myös Hankkija, Lantmännen Agro, A-Rehu, Peltosiemen, Tilasiemen sekä Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk.